V pondelok budeme môcť sledovať čiastočné zatmenie Slnka

29.09.2005 Poprad

Vysoké Tatry 29. septembra (TASR) - Zatmenie Slnka, ktoré bude viditeľné zo Slovenska ako čiastočné, nastane v pondelok 3. októbra predpoludním.
Podľa tatranských astronómov u nás sa začne krátko po desiatej hodine a v čase maximálnej fázy bude asi polovica slnečného disku zakrytá Mesiacom. Z európskych krajín budú na tom najlepšie obyvatelia Portugalska a Španielska, kde bude zatmenie pozorovateľné ako prstencové.
Odborníci zdôraznili, že pri pozorovaní si treba dôsledne chrániť oči. Majiteľom ďalekohľadov a triedrov odporúčajú projekčnú metódu. Poslúžia aj silné zváračské sklá s najvyšším ochranným faktorom, prípadne okuliare špeciálne určené na pozorovanie Slnka.
Na viacerých miestach vo svete budú pripravené web kamery, ktoré sprostredkujú priamy prenos zatmenia na internet, takže aj v prípade nepriaznivého počasia si môžu záujemcovia vychutnať vesmírne divadlo.
Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici pripravil pre organizované a vopred ohlásené skupiny na pondelok 3. októbra prednáškové pásmo s názvom Úplné zatmenie Slnka - expedície a výsledky. Záujemcovia sa môžu prihlásiť telefonicky na čísle 052-4467866 alebo prostredníctvom e-mailu ziga@ta3.sk.
Nasledujúce zatmenie Slnka nastane 29. marca 2006 a bude pozorovateľné ako úplné z oblastí východného Turecka, Stredomoria a Líbye. Na Slovensku ho opäť uvidíme ako čiastočné.
Podrobné informácie nájdu záujemcovia aj na internetovej stránke www.ta3.sk/news.
 

Vyberte región